کفپوش یکی از قسمتهای مهم هر ساختمان اعم از مسکونی، تجاری و عمومی به شمار میرود که دارای تنوع بسیار بالایی از نظر جنس، کارایی و ظاهر است.
کفپوش اپوکسی یکی از کفپوشهای نسبتا جدید محسوب میشود که به دلیل ویژگیهای خاص ظاهری و استحکامی که دارد به سرعت مورد توجه قرار گرفته است. در این نوشته از سری مقالات گروه منیب کوتینگ قصد داریم به طور مفصل به بیان جزئیات در خصوص اجرای کفپوش اپوکسی بپردازیم.
اپوکسی نوعی پلیمر مایع است که با گذشت زمان و از طریق واکنشهای شیمیایی به حالت جامد تبدیل میشود. همین مایع بودن ماده اولیهی کفپوش اپوکسی باعث میشود تا هنگام اجرای آن، تمامی درزهای کف ساختمان پوشیده شده و کفپوش تمام سطح کف ساختمان را پوشش دهد.
این کفپوش پس از اجرا بسیار سخت و مقاوم بوده و در برابر ضربات، رطوبت و تغییر دما پایداری بالایی را از خود نشان میدهد.
کفپوش اپوکسی علاوه بر برتری از جهت استحکام و دوام، به دلیل قابلیت اجرای طرحهای جذاب و متنوع مورد توجه ویژهای قرار گرفته است. در اجرای اپوکسی کف این امکان وجود دارد تا رنگهای متنوعی حتی به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار گیرد.
تنوع در طرحهای قابل اجرا روی این کفپوش باعث شده تا کاربرد آن محدود به یک فضای خاص نبوده و در انواع ساختمانهای مسکونی، تجاری، عمومی، ورزشی و… امکان بهرهمندی از مزایای آن وجود داشته باشد.
کفپوش سهبعدی یکی از خاصترین کفپوشهای اپوکسی به شمار میرود که البته امکان اجرای این نوع کفپوش صرفا توسط اپوکسی امکانپذیر است.
به طور کلی کفپوشهای اپوکسی از ترکیبات زیر تشکیل میشود:
– رزین اپوکسی (Resin)
– هاردنر اپوکسی (Hardener)
– پُرکنندهها
– مواد رنگی
– سایر مواد افزودنی که بر اساس کاربرد موردنظر انتخاب میشود
همانطور که قبلا اشاره شد، کفپوش اپوکسی از استحکام بالایی برخوردار بوده و شکافها و درزهای کف ساختمان را به خوبی پوشش میدهد. البته در صورتی میتوان انتظار اجرای یک کفپوش ایدهآل و بهینه را داشت که شرایط لازم تدارک دیده شده باشد.
موارد زیر مهمترین شرایط اجرای کفپوش اپوکسی به شمار میرود:
دمای محیط و بستر اجرای کفپوش باید در محدودهی 10 الی 50 درجه سانتیگراد قرار داشته باشد. اجرای کفپوش اپوکسی در دمای بسیار سرد یا بسیار گرم سبب کاهش کیفیت و استحکام کفپوش شده و طول عمر مفید آن را کاهش میدهد.
کف ساختمان باید کاملا سفت و ثابت باشد. اجرای کفپوش اپوکسی روی بستر سست باعث میشود تا با وارد آمدن فشار و ضربه، ناهمواریهای کوچک و بزرگی روی کفپوش ایجاد شود.
هیچگونه ماده شیمیایی یا روغنی نباید روی بستر وجود داشته باشد. بستر باید کاملا تمیز و خنثی باشد. بنابراین شستشوی نقاط آلوده قبل از اجرای کفپوش الزامی است.
بستر باید کاملا خشک و عاری از هرگونه رطوبت، درزگیر، روغن، گریس و سایر آلودگیها باشد. چنانچه بتن کف ساختمان به تازگی ریخته شده، باید حداقل 28 روز تا اجرای کفپوش اپوکسی فاصله ایجاد شود تا رطوبت درون بتن به طور کامل تبخیر شود.
در صورت عدم رعایت فاصلهی زمانی، پس از اجرای کفپوش اپوکسی رطوبت موجود در مغز بتن به کفپوش منتقل شده که باعث جدا شدن آن از سطح بتن میشود.
در این قسمت قصد داریم با ساختار این نوع کفپوش و مراحل اجرای اپوکسی کف آشنا شویم. آشنایی با مراحل اجرای کفپوش اپوکسی درک بهتری از فرایند کار به ما داده و باعث میشود تا در انتخاب پیمانکار دقت بیشتری داشته باشیم.
ایجاد چسبندگی قوی بین کفپوش اپوکسی و کف ساختمان جزء اولین و ضروریترین مراحل اجرای اپوکسی کف به شمار میرود.
اولین قدم در آمادهسازی بستر، حذف آلودگیهای مختلف شامل روغن و مواد شیمیایی است. سطح باید کاملا خشک و عاری از هرگونه مادهی متفرقه باشد. پس از کسب اطمینان از تمیز بودن سطح، از دستگاه سابزنی استفاده میشود تا آمادگی کف برای اجرای کفپوش اپوکسی به بالاترین حد ممکن برسد.
پس از انجام مرحلهی اول، با استفاده از یک مکندهی صنعتی گردوغبار موجود روی کف ساختمان برداشته میشود. باقی ماندن ذرات گردوغبار هرچند در حد کم، علاوه بر کاهش کیفیت و استحکام کفپوش، زیبایی و شفافیت کفپوش را هم تحت تاثیر منفی خود قرار میدهد.
علاوه بر موارد فوق، هرچه میزان گردوغبار باقی مانده روی سطح بیشتر باشد، مقدار بیشتری از پرایمر برای اجرای لایهی اول کفپوش مصرف خواهد شد که افزایش هزینهی ساخت را به دنبال دارد.
اولین لایهای که روی کف ساختمان قرار میگیرد لایهی پرایمر است. این لایه چسبندگی کفپوش به کف را تضمین میکند و ریسک جدا شدن کفپوش از بتن را تقریبا به صفر میرساند. البته به شرط آنکه پاکسازی کف مطابق مرحلهی 2 انجام شده باشد.
اولین مزیت استفاده از Primer به عنوان لایهی اول کفپوش این است که حفرهها و ناهمواریهای سطح کاملا پر شده و یک سطح صاف برای اجرای لایههای بعدی آماده میشود.
درصورت عدم استفاده از پرایمر برای لایهی نخست، علاوه بر احتمال ایجاد حباب روی کفپوش، به دلیل استفاده از مواد اصلی برای پر کردن حفرهها و ناهمواریهای کف، هزینهی نهایی اجرای کفپوش افزایش مییابد.
پس از اجرای لایهی نخست یعنی لایهی پرایمر و خشک شدن آن، ترکها و حفرههایی ایجاد میشود که لازم است با دوغاب اپوکسی ترمیم شود. با اجرای دوغاب، سطح لایهی اول کاملا صاف و هموار شده و آمادهی اجرای لایهی بعد خواهد بود.
این مرحله درواقع اجرای رنگ اپوکسی است. در این مرحله رنگ اپوکسی با سختکنندهی اپوکسی یا هاردنر (Hardener) مخلوط شده و با دقت همزده میشود تا مخلوط بهدست آمده کاملا یکنواخت باشد.
مخلوط رنگ اپوکسی و هاردنر با استفاده از یک غلطک مناسب اپوکسی بر روی سطح لایهی پرایمر و به صورت یکنواخت مالیده میشود به طوری که لایهی پرایمر کاملا پوشانده شود.
سپس باید به اندازهی کافی به این لایه نیز زمان داد تا کاملا خشک شود. چنانچه حفره یا ترکهایی وجود داشته باشد باید مانند مرحلهی قبل نسبت به ترمیم آن اقدام نمود. در مواردی و به تشخیص کارشناس مربوطه ممکن است نیاز به تکرار لایهی دوم روی لایهی فعلی باشد.
قبل از اجرای لایهی نهایی باید از عدم وجود هرگونه حفره و درز در لایهی دوم اطمینان حاصل شود. ضمن اینکه درست مانند مرحلهی اول، در اینجا هم باید گردوغبار و آلودگی احتمالی روی لایهی میانی به طور کامل زدوده شود.
نکتهی مهم اینکه رنگ اپوکسی تولید شده باید در مدت زمانی کمتر از 40 دقیقه روی سطح اجرا شود در غیراینصورت کیفیت و کارایی آن کاهش یافته که حاصل آن افت کیفیت و استحکام کفپوش خواهد بود.
اجرای لایهی سوم با استفاده از ماله و کاردک انجام میشود. البته این مرحله را با غلطک هم میتوان اجرا کرد. تفاوت غلطک و ماله در این است که درصورت استفاده از غلطک، سطح زبرتری نسبت به استفاده از ماله ایجاد میشود.
مصرف کمتر رنگ اپوکسی از دیگر تفاوتهای اجرای این لایه توسط غلطک به شمار میرود.
برای مکانهایی مانند پارکینگ و انبار معمولا کفپوش باید مقداری زبر اجرا شود تا از سُر خوردن لاستیک خودرو و اجسام دیگر جلوگیری شود.
به همین علت، برای اجرای کفپوش اپوکسی این مکانها، در لایهی نهایی از غلطک بجای ماله استفاده میشود.
در خلال توضیحات قبلی مقاله به تعدادی از مزایای استفاده از کفپوش اپوکسی و برتری آن نسبت به کفپوشهای دیگر اشاره کردیم. اما در این قسمت تمامی مزایای کفپوش اپوکسی را مورد بررسی قرار میدهیم.
افزایش میزان نور محیط: کفپوش اپوکسی به دلیل سطح صیقلی آن، باعث انعکاس نور شده که باعث میشود نور محیط با مصرف مشابه انرژی برق، افزایش یابد. بنابراین با مصرف کمتر برق میتوان نور محیط را افزایش داد که موجب صرفهجویی و کاهش هزینههای انرژی میشود.
سازگار با انواع شرایط جوی: برخلاف برخی کفپوشها که نسبت به نوسانات دما آسیبپذیر بوده و در دمای خیلی سرد یا خیلی گرم دچار افت کیفیت میشوند، کفپوش اپوکسی در صورت اجرای حرفهای کاملا با شرایط گوناگون سازگار بوده و طول عمر مناسبی از خود نشان میدهد.
چسبندگی مناسب: کفپوش اپوکسی به طور کامل به کف زمین چسبیده و بهراحتی از آن جدا نمیشود.
مقاومت در برابر مواد اسیدی و بازی: برخلاف کفپوشهای رایج که در مواجه با مواد اسیدی و بازی دچار آسیبدیدگی میشود، کفپوشهای اپوکسی کاملا مقاوم بوده و استحکام آن تحت تاثیر قرار نمیگیرد.
مقاوم در برابر نفوذ آب: به دلیل ساختار مواد اولیهی اپوکسی و همچنین اجرای چندلایهای، امکان نفوذ رطوبت به لایهی زیرین تقریبا به صفر میرسد.
عایق الکتریکی: یکی از معایب کفپوشهای سنتی امکان انتقال جریان الکتریکی است که در مواقع بروز اتصال در شبکهی برق ساختمان ممکن است موجب بروز صدمات ناشی از برقگرفتگی شود. در صورتی که کفپوش اپوکسی کاملا عایق بوده و هیچگونه جریان الکتریکی را از خود عبور نمیدهد.
مقاومت بالا در برابر تخریب و فرسایش: کفپوش اپوکسی در برابر ضربه و فشار مقاومت بالایی از خود نشان میدهد و به راحتی صدمه نمیبیند. درصورتی که کفپوشهایی مانند سرامیک در اثر برخورد اشیاء سنگین دچار شکستگی شده و لعاب آن آسیب میبیند.
قیمت اجرای کفپوش اپوکسی به عوامل متعددی وابسته است به همین دلیل امکان تعیین یک نرخ ثابت وجود ندارد.
مواردی مانند متراژ مکان موردنظر، وضعیت فعلی کف ساختمان (میزان آلودگی و ناهمواری سطح)، جنس سطح، ضخامت پوششی مدنظر و نوع طرح کفپوش ازجمله مهمترین عوامل تعیینکنندهی قیمت نهایی اجرای کفپوش اپوکسی به شمار می رود.
قیمت اجرای رنگ اپوکسی هم مانند خود کفپوش به ضخامت و طرح موردنظر مشتری بستگی داشته و بر اساس میزان رنگ بکار رفته در هر متر مربع، متغیر است.
کفپوش اپوکسی یکی از جدیدترین کفپوشهای روز دنیا به شمار میرود که علاوه بر استحکام و طول عمر بالا، زیبایی دوچندانی را به محیطهای مسکونی، تجاری و عمومی میبخشد.
نوع مواد اولیهی بکاررفته در اجرای لایههای کفپوش اپوکسی تاثیر بسیار چشمگیری در کیفیت نهایی کفپوش میگذارد. بنابراین ضرورت دارد هنگام انتخاب مجری کفپوش اپوکسی دقت کافی صورت گیرد تا نسبت به استفاده از مواد اولیهی مرغوب و بادوام اطمینان داشته باشید.
علاوه بر کیفیت مواد اولیه، نحوهی اجرای کفپوش، پاکسازی سطوح قبل از اجرای لایهی اول، درزگیری لایهها و ترکیب صحیح رنگ اپوکسی از دیگر مواردی است که در کیفیت کفپوش اجرا شده موثر واقع میشوند.
انعکاس نور محیط، زیبایی و امکان اجرای طرحهای ویژه، امکان اجرای هردو نوع سطح صیقلی و زبر، سازگاری با شرایط مختلف جوی، چسبندگی عالی و تحمل ضربات و فشار، مقاومت کافی در برابر مواد اسیدی و بازی، مقاومت در برابر حریق، مقاوم در برابر رطوبت، آنتی باکتریال، مقاوم در برابر تخریب و سائیدگی ازجمله ویژگیهای بارز و برجستهی کفپوشهای اپوکسی به شمار میرود.
مجموعهی منیب کوتینگ به عنوان تامینکنندهی مواد اولیه و مجری کفپوشهای اپوکسی دارای سابقهی فعالیت طولانی در کشور بوده و پروژههای متعددی را در استانهای مختلف با حداکثر کیفیت ممکن اجرا نموده است.
منیب از بهترین و مرغوبترین مواد اولیه موردنیاز برای اجرای کفپوش اپوکسی استفاده میکند تا بتواند بالاترین کیفیت و کارایی کفپوش را برای مشتریان عزیز خود به ارمغان بیاورد.
علاوه بر بکارگیری مواد اولیهی مرغوب و استاندارد، بهرهمندی از کادر مجرب، آموزش دیده، متعهد و مختصص از دیگر عواملی است که توانسته این مجموعه را جزء نخستین مجموعههای اجرای کفپوشهای اپوکسی در سراسر کشور معرفی کند. متخصصان منیب کوتینگ اجرای کفپوش اپوکسی را در نهایت دقت و حوصله انجام داده و هیچگاه کیفیت کار را فدای سرعت اجرای کار نمیکنند.
این مجموعه آمادگی خود را درخصوص تامین مواد اولیهی موردنیاز مجموعههای همکار اعلام نموده و مفتخر است در طول مدت فعالیت خود توانسته مواد مصرفی را با کمترین قیمت و بالاترین کیفیت و استاندارد در اختیار همکاران خود در سراسر کشور قرار دهد.
تنوع مواد اولیهی این مجموعه بسیار بالا بوده و امکان تامین تمامی نیازهای گروههای مجری کفپوش اپوکسی فراهم است.