بتومکس چیست؟ اپوکسی بهتر است یا بتومکس؟

برای پوشاندن کف محیط متریال بسیار زیادی وجود دارد. از متریال سنتی مانند سنگ، موزاییک، سرامیک، کاشی و کف سازی بنتی گرفته تا انواع کفپوش‌های جدید که به‌تازگی مد شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای اینکه بتوانید بهترین انتخاب ممکن را برای پوشاندن کف محیط خود داشته باشید، ناچار به داشتن اطلاعاتی مفید و مستند در مورد انواع کفپوش‌ها هستید. در این مقاله می‌خواهیم در مورد کفپوش‌های بتومکس و اپوکسی صحبت کرده و مقایسه‌ای مختصر و مفید از کفپوش اپوکسی و بتومکس در ساختمان‌سازی ارائه دهیم. اگر شما هم بر سر دوراهی انتخاب بتومکس و اپوکسی برای استفاده به عنوان کفپوش مانده و دچار سردرگمی هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

بتومکس چیست

کفپوش چیست ؟

تصور کنید زمانی که برای خارج کردن خودرو خود به پارکینگ می‌روید، با انبوهی از گردوخاک یا آب روی کف پارکینگ مواجه شوید. یا زمانی که برای خرید به فروشگاه‌های هایپر و مراکز تجاری و خرید بزرگ می‌روید، با یک کف ناهموار و خاکی برخورد کنید. قطعاً از تجربه کردن این موارد حس خوبی نخواهید داشت.

همین ۲ مثال برای پی بردن به اهمیت یک کفپوش خوب و متناسب با کاربری محیط کافی است. برای پوشاندن کف‌هایی که تردد بسیار بالایی در آن‌ها صورت می‌گیرد، مانند انبارها، بیمارستان‌ها و مراکز خرید، یا پوشاندن کف‌هایی که احتمال ریختن مواد خورنده و سمی به کف وجود دارد، مانند لابراتوارهای داروسازی و کارخانه‌های مواد غذایی و پوشاندن کف محیط‌هایی که دائم در معرض فشار و ضربه‌های سنگین و مستمر قرار دارند، مانند صنایع سنگین، کف سازی پارکینگ و سالن‌های ورزشی، نیاز به کفپوش‌های متفاوتی داریم که با نیازهای محیط سازگاری داشته باشد.

کفپوش به متریالی گفته می‌شود که روی کف محیط‌های مختلف اجرا شده و از کف در برابر تمام آسیب‌های احتمالی و عوامل خارجی محافظت می‌کند. برای مثال از سنگ و سرامیک به عنوان کفپوش برای خانه‌ها استفاده می‌شود. امروزه برای پوشاندن کف محیط‌های عمومی و پراستفاده، از انواع کفپوش پلی یورتان، کفپوش پلی یوریا ، کفپوش اپوکسی و بتومکس استفاده می‌کنند.

این کفپوش‌ها به دلیل خاصیت‌ها و ویژگی‌‌های بسیار عالی که در محافظت از کف در برابر نفوذ آب، مواد خورنده و انواع فشارهای مکانیکی نشان می‌دهند، امروزه بسیار مورد استفاده هستند. در ادامه می‌خواهیم راجع به کفپوش اپوکسی و کفپوش بتومکس صحبت کرده و مزایا و معایب استفاده از بتومکس به عنوان کفپوش را بررسی کنیم. مقایسه این دو کفپوش می‌تواند به درک بهتر ما از این دو و انتخاب نهایی کمک کند.

کفپوش اپوکسی چیست ؟

اپوکسی نوعی ساختار زنجیری از مواد پلیمری است که از دو جزء رزین و سخت تشکیل می‌شود. این ماده طی یک فرآیند صنعتی خاص در دمایی خاص و به کمک کاتالیزورهایی خاص به‌دست‌آمده و پس از تشکیل شکل نهایی، به یک سطح صیقلی صاف و بسیار مقاوم تبدیل می‌شود.

اپوکسی همان‌طور که اشاره شد مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه، نفوذ، فشار و تغییرات دمایی داشته و با توجه به قدرت چسبندگی بالایی که دارد، به لایه زیرین خود با قدرت چسبیده و یک متریال ایده‌آل برای استفاده به عنوان کفپوش را پدید می‌آورد.

کفپوش‌های اپوکسی با توجه به مقاومت بالایی که در برابر نفوذ آب، گردوغبار و سقوط اجسام سنگین و برنده دارند، یکی از انتخاب‌های اول هر مجری برای پوشاندن کف محیط‌های صنعتی، واحدهای تجاری و محیط‌های پررفت‌وآمد است. برای اجرای این کفپوش روی کف از یک لایه بتن استفاده می‌شود، چرا که بتن سطح کار نهایی را بسیار صاف و بادوام می‌کند.

کفپوش‌های اپوکسی به‌جهت مقاومت بسیار بالا در برابر عوامل خارجی، دوام و طول عمر بسیار بالایی دارند، به‌طوری که کف محیط شما را برای سال‌های سال بیمه کرده و نیاز به تعمیر و نگهداری چندانی ندارند. به همین دلیل طرفداران زیادی داشته و به وفور در محیط‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

بتومکس

مزایا و معایب اپوکسی

متریال سنتی مانند سنگ و سرامیک یا انواع کاشی‌ها و موزاییک‌ها تنوع طرحی و رنگی بسیار بالایی دارند؛ اما نکته قابل‌توجه این است که قابلیت سفارشی‌سازی نداشته و نمی‌توان از تصاویر اختصاصی و مدنظر خود برای آن‌ها استفاده کرد.

برای مثال یک محیط اداری تجاری از ترکیبی از اتاق‌ها، راه‌پله‌ها، پاگردها، آسانسورها، سرویس‌های بهداشتی و غیره تشکیل می‌شوند. برای پوشاندن کف هرکدام از این مکان‌ها مجبور به استفاده از یک طرح یکسان هستید؛ اما کفپوش اپوکسی در زمینه طرح، رنگ و نقش، می‌تواند غریزه و خلاقیت درونی شما را به عرصه ظهور برساند.

کفپوش‌های اپوکسی بسیار طرح‌پذیر بوده و شما می‌توانید طرح و تصاویر مدنظر خود را با بالاترین رزولوشن و بیشترین جزئیات ممکن روی آن‌ها پیاده کنید. طرح‌ها و نقش و نگارهایی که با سرامیک و سنگ هرگز قابل‌اجرا نخواهند بود.

همان‌طور که اشاره شد کفپوش اپوکسی مقاومت بسیار بالایی در مهار ضربه‌ها و فشارهای وارده دارد. برخی از مهم‌ترین و برجسته‌ترین مزیت‌های اپوکسی از قرار زیر هستند:

  • طول عمر و دوام بسیار بالا که این متریال را تبدیل به یک انتخاب با توجیه اقتصادی بالا می‌کند
  • قیمت مناسب اجرا
  • پایین بودن هزینه نگهداری و ترمیم
  • مقاومت شیمیایی و حرارتی بالا. این کفپوش‌ها تحمل دما تا ۸۰ درجه سانتی‌گراد را داشته و در برابر مواد خورنده و اسیدی ضعیف مقاوم هستند
  • سطح بدون درز و شکاف و غیرقابل نفوذ بودن کفپوش اپوکسی به این متریال خاصیت آنتی باکتریال بخشیده و از تجمع عوامل بیماری‌زا جلوگیری می‌کند
  • نظافت و شستشوی بسیار آسان
  • عایق الکتریکی

در مورد معایب مهم و قابل‌ذکر کفپوش‌های اپوکسی نیز باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • عدم چسبندگی به سطوح مرطوب و آلوده به روغن
  • زمان طولانی اجرا (حداقل ۳ الی ۴ روز حتی برای محیط‌های کوچک و کم‌متراژ)
  • لغزندگی نسبی (به همین دلیل برای کف سازی پارکینگ چندان مناسب نیستند)
  • آسیب‌پذیری در برابر اشعه UV خورشید. این متریال برای استفاده به عنوان کفپوش در محیط‌های روباز و فضاهای بیرونی مناسب نیست
  • عدم مقاومت جالب توجه در برابر سایش و خراش. این کفپوش مقداری سخت و شکننده است، بنابراین کشیدن قطعات سنگین روی کفپوش اپوکسی به سطح آن آسیب می‌رساند. (از این رو کفپوش پلی یوریا و پلی پورتان برای پوشاندن کف سالن‌های ورزشی و انبارها مناسب‌تر هستند)
  • برای شستشوی اپوکسی نمی‌توان از مواد شوینده شیمیایی استفاده کرد. آب و صابون به‌تنهایی کافی خواهند بود

کفپوش بتومکس چیست؟

بتومکس نوع دیگری از کفپوش‌های صنعتی است که امروزه طرفداران خاص خود را دارد و جایگزین کف سازی بتنی شده است. این کفپوش که گاهاً به‌اشتباه با نام بتن فیلر و بتن پولیشی نیز شناخته می‌شود، از تزریق مواد متراکم‌کننده به بتن معمولی به دست می‌آید. تزریق این مواد به بتن، نمای بسیار زیبا و صیقلی به سطح سخت، زمخت و ناهموار آن می‌بخشد.

با پولیش نهایی که روی سطح بتن انجام می‌شود، علاوه بر ایجاد یک سطح صیقلی و براق، استحکام بتن نیز بالاتر رفته و مقاومت خوبی در برابر ضربه، خط‌وخش و خراش به دست می‌آورد. متریال نهایی که به آن بتومکس اطلاق می‌شود، دوام و طول عمر بالایی داشته و با سهولتی که در نظافت، راحتی اجرا و قیمت پایین اجرا از خود نشان می‌دهد، تبدیل به یک کفپوش دلخواه و مناسب برای انواع محیط‌های اداری، مسکونی، تجاری و انواع فضاهای باز و سربسته شده است.

خصوصیات بتومکس

قابلیت نقاشی، رنگ‌آمیزی و خط‌کشی بالایی که کفپوش بتومکس دارد، یکی از ویژگی‌های بارز و برجسته آن است. بتومکس خشن بودن و سختی بتن و صیقلی بودن و شفافیت سرامیک را توأمان داشته و با قابلیت رنگ‌پذیری و خط‌کشی بالایش، یک کفپوش مناسب برای پارکینگ‌های طبقاتی، محیط‌های آموزشی، بیمارستان‌ها و منازل مسکونی و اداری است که نیاز به کشیدن و نقاشی علائم راهنمایی روی کف آن‌ها حس می‌شود. نقاشی روی سطح این کفپوش راحت بوده و رنگ‌ها به‌راحتی پاک نمی‌‌شوند.

انواع کفپوش بتومکس

انواع بتومکس بر اساس براق بودن، شفافیت و صیقلی بودن سطح نهایی کفپوش مشخص‌شده و نام‌های مختلفی به خود می‌گیرد. دامنه تغییر براق بودن و شفافیت بتومکس را یک عدد در بازه ۱ تا ۴ مشخص می‌کند. میزان جلای سطح نهایی از مات تا سطح آینه‌ای متغیر بوده و به ۴ سطح تقسیم می‌شود. سطح ۱ بتومکس با توقف فرایند پرداخت در گرید ۱۰۰ حاصل شده و انعکاس تاری از تصاویر را بازتاب می‌دهد.

سطح ۲ و اندکی درخشندگی دارد. سطح ۳ نیمه صیقلی بوده و با توقف در پرداخت در گرید ۸۰۰ حاصل می‌شود. در سطح ۳ تقریباً می‌توان بازتاب‌های واضحی روی سطح مشاهده کرد. سطح ۴ براقیت بسیار بالایی داشته و مانند آینه عمل می‌کند. این سطح با پرداخت بتن توسط یک الماس ۳۰۰۰ گریدی حاصل می‌شود.

 برخی از انواع بتومکس بر شرح زیر هستند:

  • کفپوش خامه‌ای
  • کفپوش بتنی نمک و فلفل
  • کفپوش بتنی پولیشی با سنگ‌دانه متوسط
  • کفپوش بتنی پولیشی با سنگ‌دانه درشت

مزایای کفپوش بتومکس

بتومکس مزایا و برتری‌های خوب و قابل‌توجهی نسبت به اپوکسی دارد:

  • مقاومت بیشتر در برابر سایش و ضربه
  • طول عمر بیشتر
  • مناسب برای سالن‌های بزرگ که نیاز به زیبایی چشمگیر و خیره‌کننده دارند
  • درجه براقیت از مات و کدر تا شفاف و آینه‌ای
  • شستشو و نظافت آسان و بدون محدودیت استفاده از یک شوینده خاص
  • برخلاف اپوکسی، برای اجرا نیازی به زیرسازی و بتن ندارد
  • تعمیر و ترمیم آسان
  • دوام بیشتر آن صرفه اقتصادی بالاتری نسبت به اپوکسی دارد

کاربردهای مهم بتومکس

از جمله کاربردهای مهم کفپوش بتومکس می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • به‌دلیل ویژگی‌هایی نظیر مقاومت در برابر سایش، خراش، قابلیت نظافت آسان و سریع و همچنین طول عمر بالا، برای انبارها، مراکز خرید و تجاری بزرگ و سوله‌های صنعتی بسیار مناسب است
  • به‌جهت شستشوی آسان، عدم نفوذ آب و روغن و عدم رد انداختن لاستیک خودرو روی آن، متریالی بسیار مناسب به همراه کفپوش‌های پلی یورتان برای پوشاندن کف پارکینگ‌های شخصی و عمومی
  • قابلیت اجرای سریع و بدون زیرسازی در ساختمان‌‌های تجاری و باشگاه‌های ورزشی
  • کفپوشی مناسب برای خانه‌های درمان و آزمایشگاه‌های داروسازی به‌سبب عدم نفوذ مواد سمی و خورنده

معایب کفپوش بتومکس

با وجود تمام مزایایی که بتومکس دارد، این کفپوش نیز بی‌نقص و عاری از ایراد نیست.

  1. درجه سختی: درجه سختی بتومکس به‌مانند سطوح بتنی بسیار بالا است، بنابراین برای محیط‌هایی مانند خانه سالمندان، منازل مسکونی، پارک‌ها، شهربازی‌ها و مهدکودک‌ها که با افراد مسن و کودکان سروکار دارند مناسب نیست.
  2. سرما: مانند سنگ و سرامیک، ذات بتومکس نیز سرد است.

حساس به نفوذ رطوبت: این متریال اگر به‌خوبی اجرا نشود، رطوبت در آن نفوذ کرده و منجر به رشد کپک و یخ‌زدگی در زمستان خواهد شد

مقایسه اپوکسی و بتومکس

مقایسه کفپوش اپوکسی و بتومکس در ساختمان‌سازی

تا پیش از سال ۲۰۲۰ و ظهور کفپوش بتومکس، کفپوش پولیشی بهترین انتخاب موجود در بازار بود. این روزها کفپوش اپوکسی و بتومکس طرفداران بسیاری پیدا کرده‌اند و بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه می‌خواهیم تفاوت این دو کفپوش را با یکدیگر مقایسه کنیم:

کفپوش‌ اپوکسی و بتومکس؛ وضوح و شفافیت

کفپوش بتومکس را می‌توان از نظر میزان رفلکس نور تنظیم کرد و این میزان رفلکس، ۴ سطح دارد. قابلیت تنظیم میزان رفلکس نور در بتومکس وجه تمایز این کفپوش از سایر رقبا محسوب می‌شود. میزان آینه‌ای بودن بتومکس از ۱۰۰ تا ۳۰۰۰ گرید قابل تنظیم است. کفپوش اپوکسی این قابلیت را ندارد. اپوکسی را می‌توان روی سطوح مختلفی اجرا کرد و می‌توان لایه رویی آن را براق یا مات ساخت.

بتومکس و اپوکسی؛ طول عمر دو کفپوش

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌ها و البته سؤال‌هایی که پیش می‌آید در طول عمر کفپوش بتومکس و اپوکسی است. با توجه به شرایط موجود می‌توان گفت که طول عمر کفپوش‌های بتومکس ۳۰ سال است. البته این طول عمر را می‌توان با افزودن یک میکروفیلم روی سطح رویی تا ۵۰ سال افزایش داد.

طول عمر کفپوش اپوکسی به میزان تردد، ضخامت و کیفیت بستگی دارد. اپوکسی در دو نوع مبتنی بر آب و مبتنی بر حلال اجرا می‌شود که نوع اول دوام کمتری نسبت به نوع دوم آن دارد.

اپوکسی و بتومکس؛ ایمنی دو کفپوش

در کفپوش اپوکسی تا ۷۰ درصد نور محیط منعکس می‌شود که در نتیجه میزان دید افزایش می‌یابد. اپوکسی ضد لغزش و بدون درز است که همین موضوع احتمال تصادف و سقوط را بسیار کم می‌کند.

از آنجایی که گازهای منتشر شده از اپوکسی در زمان اجرای این کفپوش، تا یک هفته در ساختمان باقی می‌ماند، در اماکن تجاری و صنعتی مرتبط با مواد غذایی، اجرای اپوکسی درجه دارویی یا مبتنی بر آب ضروری است. سطح بالای ترکیبات آلی فرار (VOC) می‌تواند سلامت بدن انسان را به خطر بیندازد؛ از تحریک جزئی و عمده پوست و چشم گرفته تا تحریک بینی، گلو، ریه‌ها و … . به همین دلیل استفاده از کفپوش اپوکسی مبتنی بر آب الزامی است. البته این کفپوش‌ها دوام خیلی زیادی ندارند و هزینه نگهداری آن‌ها بالا است.

کفپوش بتومکس ۱۰۰ درصد نور را منعکس می‌کند. همین موضوع مصرف انرژی و هزینه‌ها را کاهش می‌دهد. این کفپوش در مقابل تنش حرارتی مقاوم است. همچنین ترک‌خوردگی در آن حداقل است. در کفپوش بتومکس برخلاف اپوکسی، ترکیبات آلی فرار (VOC) حضور ندارند. به همین دلیل این کفپوش هیچ خطری برای انسان و محیط زیست به همراه ندارد. می‌توان گفت که بتومکس یکی از ایمن‌ترین کفپوش‌ها است. با این اوصاف در بررسی ایمنی اپوکسی و بتومکس می‌توانیم بگوییم که بتومکس بسیار ایمن‌تر از اپوکسی است.

کفپوش بتومکس و اپوکسی؛ مقاومت دو کفپوش

کفپوش اپوکسی مقاومت خوبی در مقابل مواد شیمیایی، اسیدها و مواد قلیایی دارند. همچنین در مقابل روغن و لکه، لغزش و تغییرات دما و عناصر باکتریایی هم مقاوم است.

همان‌طور که گفتیم، اپوکسی کفپوشی مقاوم است؛ اما این مقاومت به نوع، ضخامت و میزان تردد بستگی دارد. همچنین اپوکسی مبتنی بر آب مقاومت کمتری نسبت به نوع مبتنی بر حلال دارد. به همین دلیل اپوکسی مبتنی بر آب به نگهداری بیشتری نیاز دارد و هزینه بالاتری را به شما تحمیل می‌کند. برای اینکه این هزینه‌ها به شما تحمیل نشود، باید حسابی حواستان به گروهی باشد که پروژه خود را به آن‌ها سپرده‌اید.

در مقابل، کفپوش بتومکس قرار می‌گیرد که با ساختار بتنی خود، مقاومت بسیار بالایی داشته و همچنین طول عمر خیلی بیشتری هم نسبت به اپوکسی دارد. همان‌طور که گفتیم، بتومکس می‌تواند ۳۰ تا ۵۰ سال طول عمر داشته باشد. اگر این کفپوش به‌خوبی آب‌بندی نشود، رطوبت می‌تواند برای آن مشکل به وجود بیاورد؛ اما در صورت آب‌بندی صحیح و اصولی هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد.

همچنین بتومکس اجازه تنفس را به کف می‌دهد و همین موضوع باعث دوام و مقاومت بیشتر کفپوش می‌شود. اگر بخواهیم به بررسی مقاومت بتومکس و اپوکسی بپردازیم، می‌توانیم بگوییم که بتومکس دوام خیلی بالایی دارد و اپوکسی با گذشت زمان به تعمیر یا تعویض نیاز خواهد داشت.

اجرای کفپوش بتومکس و اپوکسی

برای اجرای اپوکسی باید رزین با هاردنر مخلوط شود. پس از آن بر سطح کار، چند لایه بتن ریخته می‌شود. با این کار یک پوشش مقاوم و ضخیمی روی کار ایجاد می‌شود و از بتن در مقابل سایش و نفوذ رطوبت مراقبت می‌کند.

برای اجرای کفپوش بتومکس باید از پولیش و مواد صیقلی‌کننده استفاده شود. در طی این فرآیند باید برای افزایش مقاومت کفپوش، هاردنر و فیلر به بتن افزوده شود. تا جایی که جلای کف به حد مورد نظر برسد، پولیش سطح بتن انجام می‌شود. پس از اینکه به سطح براقیت مورد نظر رسیدیم، بتن گارد به سطح بتومکس افزوده می‌شود. این ماده دوام بتومکس را بیشتر می‌کند.

کفپوش‌های بتومکس و اپوکسی، نحوه نصب و اجرای منحصربه‌فرد خود را دارند که به یک گروه متخصص نیاز دارد. همچنین کفپوش اپوکسی طول عمر کمتری داشته و بیشتر به تعمیر و تعویض نیاز خواهد داشت. علاوه بر این، اپوکسی به زمان برای خشک‌شدن نیاز دارد.

تفاوت کفپوش بتومکس و اپوکسی؛ زمان و هزینه

اگر می‌خواهید هزینه اولیه کمتری بپردازید، اپوکسی کم‌کیفیت می‌تواند گزینه خوبی برایتان باشد؛ اما هزینه‌های جانبی تعمیر و نگهداری زیادی خواهد داشت، زیرا کفپوشی بی‌کیفیت انتخاب کرده‌اید و ممکن است خیلی راحت خرد و خراشیده شود. حتی ممکن است کفپوش از زمین جدا شود و در این حالت باید مجدد هزینه‌ای را بپردازید تا دوباره کفپوش را به زمین بچسبانند.

قیمت کفپوش بتومکس بسیار مقرون‌به‌صرفه است. شاید در نگاه اول تصور کنید که هزینه بالاتری نسبت به اپوکسی دارد؛ اما وقتی این موضوع را در نظر بگیرید که برای اپوکسی باید مدام هزینه تعمیر و نگهداری بپردازید اما بتومکس این‌طور نیست،‌ درمی‌یابید که بهتر است بتومکس را خریداری کنید. بدین ترتیب خوب فکر کنید و مزایا و معایب هریک را در نظر داشته باشید. این موضوع را هم به خاطر داشته باشید که پرداخت هزینه اولیه بیشتر خیلی بهتر از پرداخت هزینه‌های تعمیر و نگهداری است.

سخن پایانی

در این مطلب سعی کردیم بتومکس و اپوکسی و تفاوت این دو کفپوش را با یکدیگر مقایسه کنیم. امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد و پس از خواندن مقاله بتوانید بهترین کفپوش را انتخاب و خریداری کنید. همان‌طور که گفتیم، بتومکس مزایای بسیار زیادی نسبت به اپوکسی دارد. همچنین، زیبایی، دوام بالا و سهولت نظافت و نگهداری هم از جمله ویژگی‌های مهم این بتومکس هستند. به همین دلیل در انتخاب بین کفپوش اپوکسی و بتومکس، معمولاً بتومکس برنده می‌شود. اگر تصمیم گرفتید از بتومکس در ساختمان، لابی و … ایجاد کنید، می‌توانید مشاوره و اجرای پروژه خود را به منیب کوتینگ بسپارید. با منیب خیالتان از بابت داشتن کفپوشی درجه یک و باکیفیت راحت خواهد بود.