چه زمانی از کفپوش پلی یورتان استفاده کنیم ؟

اگر از متخصصان و فعالان حوزه کفپوش در مورد انتخاب یک کفپوش مناسب سؤال کنید، با جواب‌های مختلف و متفاوتی روبرو خواهید شد. انواع بسیار زیادی از مواد و متریال مختلف برای پوشاندن کف محیط شما وجود دارند که هرکدام ویژگی‌ها، مزایا و معایب خود را داشته و هرکدام خصوصیتی منحصربه‌فرد را به کف محیط شما اضافه خواهد کرد. کفپوش پلی یورتان یکی از انتخاب‌های عالی و مناسبی است که در بین انواع گزینه‌های موجود و روی میز، می‌تواند به عنوان انتخاب نهایی شما برگزیده شود. اگر به دنبال اطلاعات مفید و کارآمدی در مورد کفپوش پلی یورتان، انواع کفپوش پلی یورتان، قیمت کفپوش پلی یورتان و نحوه اجرای پلی یورتان هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

کفپوش چیست؟

انتخاب یک ماده و متریال مناسب برای کف سازی ساختمان، کف سازی پارکینگ و هر محیط دیگری همواره یکی از چالش‌های سخت و دشوار برای اهالی فن و مجریان کفپوش‌ها بوده و هست. متریالی که برای به عنوان مثال برای کفپوش پارکینگ مورد استفاده قرار می‌گیرد، با متریالی که برای کف سازی سوله مناسب است، تفاوت‌هایی خواهد داشت.

کفپوش‌ها همان‌طور که از نامشان مشخص است برای پوشاندن کف محیط به کار می‌روند. بسته به نیازهایی که داریم و بسته به خواصی که کفپوش‌های مختلف برای ما به همراه دارند، از مواد خاصی برای ساختن انواع کفپوش استفاده می‌شود. یکی از این مواد پلی یورتان است که در این مقاله به‌تفصیل در مورد کاربردها، خواص و انواع مختلف آن به بحث و گفتگو خواهیم نشست.

از آنجا که معمولاً هزینه‌های زیاد و سنگینی برای پوشاندن کف هر محیط صرف می‌شود، انتخاب یک کفپوش نامناسب منجر به تحمیل هزینه‌های اضافی بعدی به ما خواهد شد؛ بنابراین باید بهترین و کاربردی‌ترین مواد ممکن را برای پوشاندن کف محیط خود انتخاب کنیم. کفپوش پلی یورتان یکی از جدیدترین متریالی است که ویژگی‌های شگفت‌انگیزی داشته و کاربردهای بسیار متنوعی هم برای محیط داخل و هم برای فضاهای بیرونی دارد.

پلی یورتان چیست؟ کفپوش پلی یورتان چیست؟

پلی یورتان ها موادی هستند که از واکنش شیمیایی خانواده پلی ال و ایزوسیانات‌ها در دمای مشخص و به کمک کاتالیزورهای مشخص حاصل می‌شوند. کفپوش پلی یوریا (برای کف سازی پلی یوریا در محیط‌هایی مانند سردخانه‌ها کاربرد دارد) نیز از ترکیبات ایزوسیانات‌ها به‌دست می‌آید. این ترکیب توسط شخصی آلمانی به نام اوتو بایر در سال ۱۹۳۷ کشف شد. پس از کشف این ترکیب، انقلابی در صنایع کفپوش، پلیمر، فراورده‌های فوم، فیلم‌ها، الاستومرها، پودرها، مایعات، امولسیون‌ها، سازه‌های ساختمانی و غیره رخ داد و امروزه این متریال در صنایع بسیار زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

همان‌طور که اشاره شد پلی یورتان‌ها از ترکیب مواد پلیمری و شیمیایی در شرایط آزمایشگاهی خاص به‌ دست می‌آیند. نکته جالب این است که با کوچک‌ترین تغییرات در ترکیب مواد، می‌توان خواص و ویژگی‌های مختلفی را از کفپوش نهایی گرفت. به همین دلیل کفپوش‌های پلی یورتان تنوع بالایی در ظاهر داشته و در محیط‌های زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پلی یورتان‌ها به دلیل قدرت چسبندگی عالی به سطوح مختلف فلزی و چوبی، جایگزینی بسیار عالی برای موادی مانند گچ برای سازه‌های ساختمانی است. همچنین این ترکیبات بسیار پایدار هستند و در برابر عواملی مانند ساییدگی و تابش اشعه خورشید مقاومت بالایی دارند. در پاسخ به سؤال فرق پلی اورتان با پلی یورتان باید گفت که تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. در ادامه با کاربردهای متنوع پلی یورتان‌ها برای استفاده در صنایع کف و پوشش بیشتر آشنا خواهیم شد.

انواع مختلف کفپوش‌های پلی یورتان + کاربردهای کفپوش پلی یورتان

انواع کفپوش پلی یورتان

کفپوش‌ پلی یورتان کاربردهای بسیار متنوعی دارد، به‌طوری که امروزه جایگزین کف سازی بتنی در سازه‌های ساختمانی شده و برای محیط‌های مختلفی مانند پارکینگ‌ها و سالن‌های ورزشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از کاربردهای کفپوش پلی یورتان از قرار زیر است:

  • پوشش کارگاه‌ها و کارخانه‌ها
  • سطوحی مانند سالن‌های ورزشی، انبارها و پارکینگ‌ها که در معرض رفت‌وآمد زیاد و ضربه‌های زیادی قرار دارند
  • کفپوش‌های بیمارستانی و درمانگاهی. این کفپوش‌ها در مدل‌های مات و دوام بسیار بالا برای محیط‌هایی با رفت‌وآمد دائمی مانند بیمارستان‌ها، مراکز تجاری، مراکز خرید و فروشگاه‌های هایپر عالی هستند

کفپوش‌های پلی یورتان تحت شرایط و استانداردهای خاصی ساخته شده و انواع تست‌های فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی را از سر می‌گذرانند. در ادامه با انواع کفپوش پلی یورتان آشنا خواهیم شد.

کف پوش پلی یورتان ضد باکتری

کفپوش پلی یورتان ضدباکتری را اغلب با نام کفپوش بیمارستانی می‌شناسیم. این کفپوش‌ها با توجه به اینکه در بیمارستان و خانه‌های درمان مورد استفاده قرار می‌گیرند، دارای ساختمانی یکپارچه، بدون درز و شکاف و همچنین سطح صیقلی هستند تا از نفوذ و تجمع عوامل بیماری‌زا در امان باشند.

کفپوش بیمارستان از جنس پلی یورتان قابل شستشو بوده و در برابر مواد دارویی و شیمیایی مقاومت بسیار بالایی دارد. این کفپوش به‌دلیل خواصی مانند امکان خط‌کشی، تنوع رنگی بالا، مقاومت مکانیکی بالا و خواص آنتی‌باکتریال برای محیط‌هایی مانند اتاق عمل، کارخانه‌های تولید مواد غذایی، صنایع داروسازی، محیط‌های بهداشتی و کشتارگاه‌ها بسیار مناسب بوده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کفپوش پلی‌یورتان پارکینگ

کفپوش پلی یورتان پارکینگ یکی دیگر از انواع کفپوش پلی یورتان است. کفپوش پلی یورتان به دلیل وزن کم، مقاومت بالا در برابر ضربه، خراش و ساییدگی و قابلیت اجرا روی انواع مختلف کف‌های چوبی، سنگی، فلزی، آسفالت و موزاییک، به یک کفپوش محبوب و پرطرفدار برای پوشاندن کف پارکینگ‌های عمومی و منازل تبدیل شده است.

نگهداری آسان و ترمیم ساده و کم‌هزینه در کنار قابلیت اجرای آسان در سطوح رمپ و شیب‌دار، کفپوش پلی یورتان را تبدیل به مناسب‌ترین گزینه برای کفپوش پلی یورتان پارکینگ کرده است.

کفپوش پلی یورتان صنعتی

همان‌طور که اشاره شد پلی یورتان یک متریال دوجزئی با دوام و ماندگاری بسیار بالا است، یعنی همان ویژگی محبوبی که دلخواه صاحبان کارخانه‌ها و محیط‌های صنعتی است. قابلیت چسبندگی بالا و مقاومت در برابر خط‌وخش، ساییدگی، ترک‌خوردگی و ضربه‌های سنگین ناگهانی، کفپوش پلی یورتان صنعتی را به کفپوشی ایده‌آل برای صنایع نظامی، پتروشیمی، نساجی، بنادر، محیط‌های شیمیایی و اسیدی تبدیل می‌کند.

کفپوش پلی یورتان ورزشی

انعطاف‌پذیری و مقاومت در برابر فشار، سایش و خراش، از دیگر مزیت‌های پلی یورتان است که این کفپوش را به کفپوشی مناسب و اقتصادی برای پوشاندن کف زمین‌های ورزشی مختلف مانند زمین تنیس، فوتسال، والیبال، بسکتبال و دیگر سالن‌های ورزشی بد کرده است.

همان‌طور که اشاره شد این کفپوش قابلیت خط‌کشی دارد و از ورزشکاران در برابر آسیب‌دیدگی محافظت می‌کند.

کفپوش پلی‌یورتان آنتی استاتیک

کفپوش پلی یورتان آنتی استاتیک یا کفپوش پلی اورتان ضد جرقه یکی دیگر از انواع کفپوش پلی یورتان است. این ترکیب به‌دلیل دارا بودن ایزوسیانات، خاصیت هدایت الکتریکی بالایی داشته و از تجمع الکتریسیته ساکن جلوگیری می‌کند. تجمع الکتریسیته ساکن در محیط‌هایی مانند کارگاهی‌های جوشکاری که با مواد آتش‌زا و جرقه‌زا سروکار دارند بسیار خطرناک خواهد بود. در انبارهایی که از مواد قابل اشتعال پر می‌شوند، معمولاً از کفپوش‌های پلی یورتان استفاده می‌شود.

کفپوش پلی یورتان دارویی

کفپوش پلی‌یورتان دارویی همان‌طور که از نامش پیدا است، برای محیط‌های داروسازی و بیولوژیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. خواص آنتی‌باکتریال و ساختار یکپارچه‌ای که کفپوش‌های پلی یورتان دارند، در محیط‌هایی که احتمال نشت مواد دارویی، سمی، خورنده، کشنده و بیماری‌زا وجود دارد بسیار به‌کار خواهد آمد. کفپوش پلی‌یورتان بهترین انتخاب برای محیط‌های ساخت و انبار مواد شیمیایی، سمی و دارویی است.

کفپوش سه بعدی

یکی از فناوری‌هایی که صنایع مختلف و سلیقه‌های مشتریان را تحت تأثیر قرار داد، فناوری چاپ سه بعدی بود. با ظهور طرح‌های سه بعدی صنایع بسیار زیادی مانند صنایع نساجی و پوشاک دچار یک انقلاب شدند. صنایع کفپوش نیز تحت تأثیر طرح‌های سه بعدی قرار گرفتند.

مواد پلی یورتان نیز قابلیت بالایی در نمایش تصاویر پرسپکتیو و سه بعدی دارد. ویژگی‌هایی نظیر مقاومت در برابر سایش و خراش، قابلیت شستشوی آسان، عدم لغزندگی، مقاومت در برابر انواع شوینده‌ها و مواد خورنده، نگهداری و تعمیر آسان، عایق حرارتی، الکتریکی، صوتی و ضدآب بودن در کنار پشتیبانی از طرح‌های سه بعدی، کفپوش پلی یورتان را به یکی از کاندیدهای اصلی برای انتخاب به عنوان کفپوش حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه بدل کرده است.

کفپوش پلی یورتان سه بعدی

اجرای کفپوش پلی‌یورتان

اجرای کفپوش پلی یورتان مشابه اجرای کفپوش اپوکسی است، با این تفاوت که کفپوش پلی یورتان نسبت به وجود رطوبت بسیار حساس است. در بیشتر محیط‌هایی که کف آن‌ها بتنی بوده یا دارای رطوبت محیطی هستند، ابتدا یک لایه پرایمر اعمال‌شده و سپس از یک لایه اپوکسی استفاده می‌شود. در نهایت لایه انتهایی و بیرونی با پلی یورتان پوشانده می‌شود. مراحل اجرای کفپوش پلی یورتان به شرح زیر است:

سطح موردنظر باید سخت و صاف باشد، با انجام فرآیند آماده‌سازی سطح، ترک‌ها و نقص سطح باز می‌شوند.

اجرای پرایمر اپوکسی: از یک لایه کفپوش اپوکسی به عنوان محافظ لایه پلی یورتان نهایی از آسیب‌های رطوبتی و آسیب‌های احتمالی دیگر استفاده می‌شود. لایه اپوکسی سطح را برای پوشش نهایی از جنس پلی یورتان، به یکنواختی و درجه سختی موردنیاز می‌رساند.

لایه میانی: قبل از لایه نهایی که از پلی یورتان خواهد بود، سطح باید به یک چسبندگی و مقاومت مکانیکی خوب و پایدار برسد. برای این منظور لایه اپوکسی با سیلیس ترکیب‌شده و سطح را اعمال لایه نهایی آماده می‌کند.

اعمال لایه نهایی از جنس مواد پلی یورتان: پس از گذشت ۲۴ الی ۷۲ ساعت از اعمال لایه اپوکسی و پس از بتونه‌کاری جهت رفع ترک‌ها و پوشاندن منافذ، یک لایه پلی یورتان جهت رسیدن سطح به درجه دلخواه از نظر مقاومت سایشی و دیگر خواص ذکرشده برای پلی یورتان، روی کف اعمال می‌شود.

مزایای استفاده از کفپوش های پلی یورتان

پس از ترکیب کردن چند ماده شیمیایی با ویژگی‌های مختلف و درصدهای معین، محصول نهایی یک ترکیب پایدار و مناسب برای پوشاندن انواع کف‌های پرتنش و پراستفاده خواهد بود. در ادامه با برخی از مهم‌ترین و برجسته‌ترین مزایای کفپوش پلی یورتان آشنا خواهیم شد. ویژگی‌هایی که این کفپوش را به یکی از کفپوش‌های پرطرفدار و دوست‌داشتنی برای پوشاندن سطوح مختلف از بیمارستان گرفته تا سالن ورزشی و کف انبارها تبدیل کرده است.

انعطاف‌پذیری

یکی از بااهمیت‌ترین و کاربردی‌ترین ویژگی‌هایی که کفپوش‌های پلی یورتان دارند، خاصیت انعطاف‌پذیری شگفت‌انگیز آن‌ها است. اگر کفپوشی که برای محیط‌هایی مانند کف ساختمان و منازل مسکونی، کف سالن‌های ورزشی، کف پارکینگ‌ها، کف انبارها و کف کارخانه‌های صنعتی مورد استفاده قرار گرفته است خاصیت انعطاف‌پذیری مناسبی نداشته باشد، به‌مرور زمان و با استفاده مداوم در برابر ضربه‌ها و فشارهای مختلف دچار ترک‌خوردگی و سایش خواهد شد.

همچنین عوامل دیگری مانند تغییرات دمایی و آب‌وهوایی به‌خصوص برای محیط‌های باز، کفپوش‌ها را تحت تأثیر قرار داده و آن‌ها دفرمه می‌کنند. کف سازی پلی یورتان و کف سازی اپوکسی محیط شما را در برابر تمام خطرات احتمالی ذکرشده مقاوم ساخته و شما را در برابر هزینه‌های تعمیر و نگهداری کفپوش حداقل به مدت ۲۰ سال بیمه خواهد کرد.

مقاومت در برابر خراش و خط‌وخش

محیط‌هایی که با کفپوش پلی یورتان پوشانده شده‌اند مقاومت بسیار بالایی در برابر خراشیدگی و خط‌وخش دارند. تجربه ثابت کرده است که کفپوش‌های پلی یورتان حداقل ۲۰ سال دوام داشته و از این نظر بسیار اقتصادی و مقرون‌به‌صرفه هستند. در برابر افتادن و کشیدن اجسام سنگین و تیز روی کف، کفپوش پلی یورتان شما دچار خراش و آسیب نخواهد شد.

مقاومت بالا در برابر اشعه UV

یکی از خواصی که کفپوش‌های پلی یورتان را به انتخاب مطمئن و ماندگار برای محیط‌های باز تبدیل کرده است، مقاومت بالایی است که این ترکیب در برابر نور آفتاب و تابش مستقیم اشعه uv خورشید از خود نشان می‌دهد. ساختار رنگی یکپارچه و منسجم این ترکیب در برخورد با نور خورشید دچار رنگ‌پریدگی نشده و ثبات رنگی بسیار بالایی دارد.

ضربه‌گیری

تمام کف‌ها به‌خصوص کف محیط‌های پررفت‌وآمد و صنعتی مانند بیمارستان‌ها، مراکز تجاری،‌ فروشگاه‌های بزرگ و مراکز خرید، سالن‌های ورزشی، انبارها و تولیدی‌های مختلف در معرض سقوط اجسام سنگین، تیز و بُرنده قرار دارند. کفپوش‌های پلی یورتان خاصیت ضربه‌گیری و ضخامت فوق‌العاده بالایی داشته و به‌سادگی دچار خراش و آسیب نمی‌شوند.

ضدآب بودن ترکیب پلی یورتان

پلی یورتان خاصیت ضدآب دارد و از نفوذ آب، مایعات و گردوخاک جلوگیری می‌کند. کفپوش پلی یورتان برای ترمیم سطوح قدیمی آسیب‌دیده از جنس موزاییک و بتن بسیار مناسب است. این ترکیب همچنین به سبب خاصیت ضدآبی خود نظافت و شستشوی بسیار ساده‌ای داشته و در مکان‌هایی که امکان ریختن مایعات شیمیایی خورنده روی سطح وجود دارد، می‌توان از کفپوش‌های پلی یورتان استفاده کرد.

به‌طور خلاصه مزایای کفپوش‌های پلی یورتان را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • کفپوش‌های پلی یورتان در انواع مختلف برق، خنثی و مات وجود دارند
  • کفپوش پلی یورتان در برابر سایش، ضربه، خط‌وخش، خراشیدگی، نفوذ مایعات، گردوخاک و رطوبت، تجمع عوامل بیماری‌زا و رنگ‌پریدگی در اثر تابش نور مستقیم خورشید و اشعه UV مقاومت بسیار بالایی دارند
  • اجرای کفپوش پلی یورتان بسیار آسان بوده و تعمیر و نگهداری آن بسیار کم‌هزینه و اقتصادی است
  • چسبندگی عالی کفپوش پلی یورتان به سطوح مختلف اعم از چوبی، فلزی، سنگی، سرامیکی و موزاییکی
  • مقاومت بسیار بالا در برابر مواد شیمیایی اسیدی و قلیایی خورنده
  • انعطاف‌پذیری بالا در برابر ضربه، کشیدگی و فشار مکانیکی
  • عدم لغزندگی که یک ویژگی کارآمد و بسیار مهم است
  • یکپارچه بودن
  • دارا بودن خواص آنتی باکتریال
  • تنوع رنگی و طرحی مناسب و بالا

تفاوت‌های کفپوش پلی یورتان با کفپوش اپوکسی

در مقام مقایسه کفپوش اپوکسی و کفپوش پلی یورتان باید گفت که این دو متریال از پرکاربردترین و پراستفاده‌ترین مواد برای پوشاندن کف هستند؛ اما در مواردی با یکدیگر تفاوت‌هایی نیز دارند.

  • کفپوش پلی یورتان نسبت به کفپوش اپوکسی مقاومت بالاتری در برابر نور خورشید و ساییدگی دارد (پلی یورتان الاستیسیته بالاتری دارد)
  • سختی کفپوش اپوکسی بیشتر از پلی یورتان است
  • خاصیت ضربه‌گیری پلی یورتان بیشتر از اپوکسی است
  • پلی یورتان برخلاف اپوکسی در فضاهای باز قابلیت اجرا دارد
  • مقاومت اپوکسی در برابر سولفوریک اسید بالاتر از پلی یورتان است. به همین دلیل کفپوش اپوکسی پارکینگ یکی از کفپوش‌های محبوب است
  • مقاومت پلی یورتان در برابر اسید لاکتیک بالاتر از اپوکسی است. به همین دلیل برای محیط‌هایی مانند انبار یا خطوط تولید لبنیات مناسب‌تر است
  • کفپوش پلی یورتان حساسیت بیشتری نسبت به رطوبت دارد
  • اجرای کفپوش پلی یورتان هزینه بسیار کمتری در مقایسه با اجرای کفپوش اپوکسی دارد

قیمت کفپوش پلی یورتان

کفپوش‌های پلی یورتان به دلیل مقاومت، دوام و طول عمر بسیار بالایی که دارند، یک انتخاب عمری با توجیه اقتصادی بسیار بالا هستند. همچنین هزینه تعمیر و نگهداری از کفپوش‌های پلی‌یورتان بسیار پایین و ناچیز است که ارزش خرید این محصول را بالاتر نیز می‌برد. با توجه به نوسانات نمی‌توان محدوده قیمتی برای این کفپوش‌ها تعیین کرد؛ اما به‌طور کلی عوامل و فاکتورهای زیر در هزینه نهایی شما تأثیرگذار خواهند بود؛

  • هزینه آماده‌سازی و تعمیرهای ترک و منافذ سطح
  • هزینه متغیر مواد اولیه پرایمر و مواد لایه میانی با توجه به نوسان قیمت و حجم موردنیاز برای سطح شما
  • رنگ و طرح روکش پلی یورتان انتخابی
  • مواد اولیه مورد نیاز
  • تجهیزات موردنیاز

سخن پایانی

پلی یورتان از ترکیب مواد پلی‌ ال و ایزوسیانات‌ها حاصل می‌شود. این ترکیب مقاومت بسیار بالایی در برابر عوامل و تهدیدات خارجی مانند خراش، تغییرات دما، ضربه‌های ناگهانی و سنگین، مواد شیمیایی، مواد خورنده و سمی، نفوذ آب و تجمع میکروب‌ها داشته و برای پوشاندن کف محیط‌هایی نظیر بیمارستان‌ها و مراکز درمانی، انبارهای مواد غذایی و مواد دارویی، اجرای سالن‌های ورزشی مختلف روباز و سربسته، پارکینگ‌های طبقاتی و عمومی و سازه‌های اداری، تجاری، مسکونی و فروشگاهی بسیار مناسب است.

اجرای این کفپوش‌ها با آخرین تکنولوژی و بالاترین کیفیت را به منیب کوتینگ سپرده و خیال خود از بابت کیفیت نهایی کار را راحت کنید. با ظهور این ترکیب برای نخستین بار در آلمان، صنایع کفپوش، پلیمر، فوم، فیلم، الاستومر، پودرها، مایعات و امولسیون‌ها دچار تغییرات بزرگی شدند.